Van leerkracht naar hovenier - Verhaal van Marloes Rimanspoel

Van leerkracht naar hovenier

Na 17 jaar werken in het basisonderwijs voelde Marloes Rikmanspoel (45) de behoefte om iets anders te doen. Dankzij het SWITCH-traject bij Donker Groep is ze meewerkend hovenier geworden. “Ik vind het heerlijk. Elke dag is anders en je bent buiten lekker actief bezig.”

Ooit volgde Marloes een blauwe maandag de opleiding tot Tuin- en Landschapsarchitect. Na een half jaar koos ze toch voor de opleiding tot basisschooldocent. Mooi werk, maar het vroeg wel veel van haar. Zo kwam het vaak voor dat ze ‘s avonds thuis ook nog zat te werken. “Het ging eigenlijk altijd door.”

Leren en werken
Uiteindelijk kreeg ze een hevige burn-out, waardoor ze 3 jaar thuis zat. Terugkeren naar het onderwijs wilde ze niet. Samen met haar coach onderzocht ze wat ze leuk vindt om te doen. “Ik vind het fijn om buiten te zijn, in de natuur.”

Toen Marloes op social media zag dat Donker het SWITCH-traject aanbiedt, besloot ze dit te gaan doen. “Het leek me uitdagend om iets nieuws te leren. Daarnaast heb je bij het SWITCH-traject garantie op 9 maanden betaald werk, naast het leren.”


Volop afwisseling
Begin 2022 ging ze aan de slag. Theorielessen in de ochtend, in de middag naar buiten om het geleerde toe te passen. Van het snoeien van bomen tot het leggen van terrassen. “Alle informatie werd heel duidelijk uitgelegd en je kon het ook nog online nalezen. Daarnaast was het leuk om in een groep te zitten. We konden ervaringen delen en waren heel gedreven.”

Met succes heeft Marloes het SWITCH-traject doorlopen. Inmiddels is ze ruim een jaar meewerkend hovenier bij Donker Groep. “Dit werk is perfect voor mij. Ik vind het heerlijk om buiten te zijn, hovenierswerk uit te voeren. Elke dag is anders. De ene keer ben je veel aan het schoffelen, de andere keer plant je een haag. En na je werkdag is je werk ook echt kláár. Je hoeft niet thuis nog van alles te doen. Dat was in het onderwijs wel anders.”


Blijven leren
Een belangrijke bijkomstigheid vindt Marloes dat Donker Groep staat voor duurzaamheid.. “Dat is waarom ik voor Donker heb gekozen. Het is een groot bedrijf, waardoor het invloed kan hebben op de hele markt.”

Als het aan Marloes ligt, blijft ze dit werk nog jaren doen. “Ik hoef geen functie meer met heel veel verantwoordelijkheden. Wel vind ik het leuk om nieuwe dingen te leren en meer kennis op te doen. Donker heeft een eigen Academy. Hier worden regelmatig cursussen aangeboden die je kunt volgen. Dat vind ik een mooie aanvulling op wat ik leer in de praktijk.”

Henri Wesselink

Heb je vragen over onze Academy?

Henri Wesselink
Teamlead Donker Academy

06 50 98 96 36
Stuur een WhatsApp
Omhoog