Omscholen - Verhaal van Twan Ruiterkamp

‘Dat Donker een eigen Academy heeft, is een grote meerwaarde’

Professionele ontwikkeling vindt Twan Ruiterkamp belangrijk. Dat Donker Groep een eigen Academy heeft, is voor hem daarom een grote meerwaarde. Vorig jaar liet hij zich omscholen tot vestigingsleider van Donker Substrates. “Je krijgt bij Donker de kans en de ruimte om je te blijven ontwikkelen.”

In maart 2018 startte Twan bij Donker Groep als commercieel adviseur op de vestiging in Dronten. Daarna werd hij accountmanager van het rayon Oost, waarbij hij onderhoudsabonnementen aanbood bij (potentiële) klanten. Toen die functie stopte, werd hij in 2020 commercieel adviseur van de vestiging Zwolle en van de divisie Speel Top Veilig.


Leerprogramma op maat
Medio 2023 werd hij gevraagd om vestigingsleider van Donker Substrates te worden. Zijn eerste functie waarbij groenkennis en bodemkennis belangrijk zijn. Die had hij nog niet. “In overleg met mijn leidinggevende en iemand van de Donker Academy hebben we gekeken: wat heb ik aan kennis nodig om deze functie goed uit te voeren? Uiteindelijk is een leerprogramma op maat voor mij samengesteld.”

Dit leerprogramma bestaat voor Twan uit het volgen en afronden van 3 modules, waarbij hij binnen Donker al het nodige leert over bodemsamenstelling en groeiplaatsinrichting. “Laatst had ik 2 cursusdagen achter elkaar en over een paar maanden heb ik er nog 1. Eén module vindt klassikaal plaats en gaat bijvoorbeeld over het controleren van beplanting: hoe kun je zien of een plant gezond is? De module over bodemsamenstelling vond deels op de Veluwe plaats, waar we de grond bestudeerden.”

Leren leidinggeven
Na de 3 modules is Twan volledig omgeschoold en kan hij in zijn nieuwe functie klanten goed adviseren en informeren. Daarnaast heeft hij een collega die al járen ervaring heeft op het gebied van substraten. “Ik leer ontzettend veel van hem. Verder wil ik nog de cursus over compostering volgen. Dit kan bij de Branchevereniging Organische Reststoffen.”

Als vestigingsleider is het voor Twan ook goed om op leidinggevend vlak de nodige handvatten te krijgen. “Via de Donker Academy kan ik de DOOR-training volgen. Bij deze training leer je leiderschap toe te passen in de dagelijkse praktijk door middel van ‘LOCT’; het zijn van een Leider, Organisator, Coach en Trainer.”

Blijven ontwikkelen
Op een later moment wil Twan zich verder specialiseren om klanten en collega’s nog beter en gerichter te kunnen adviseren. “Dat vind ik de grote meerwaarde van Donker: dat het een eigen opleidingsinstituut heeft. Als ik iets goed in de vingers heb, wil ik altijd weer iets nieuws leren. Je krijgt hier de kans en de ruimte om je te blijven ontwikkelen en er is echt heel veel mogelijk qua omscholing.”

Henri Wesselink

Heb je vragen over onze Academy?

Henri Wesselink
Teamlead Donker Academy

06 50 98 96 36
Stuur een WhatsApp
Omhoog