Groen maakt gelukkig
Comfortabeler werken met elektrisch materieel - Het verhaal van Orlando en Ike

Comfortabeler werken met elektrisch materieel


Hoveniers Orlando Willemzorg en Ike Hoogvliets werken elke dag met elektrisch materieel. In het begin was dat wennen, maar inmiddels willen ze niet anders meer.

Orlando en Ike werken in Gemeente Rotterdam, die emissieloos werken als eis heeft. De twee hebben de overgang van het motorisch materieel naar elektrisch meegemaakt. Het was even schakelen in het begin, vertelt Ike. “Je werkt nu met een accu op je rug. Die is ongeveer zo groot als een rugzak en weegt tien, vijftien kilo. Maar als je dat vaak doet, zoals wij, dan wen je daaraan.” De omvang van de accu is soms wel onhandig, stelt Orlando. “Als je over een smal pad moet om iets te snoeien, dan zit hij in de weg.”

 

Lichter werk

Verder hebben elektrische machines minder kracht, vooral de bladblazer en maaier. Orlando: “Als je om de veertien dagen maait, is een elektrische bosmaaier ideaal. Maar moet je om de twee maanden maaien, dan is het gras ruiger en kost het meer moeite.” Hij gebruikt voor dit soort zwaardere werkzaamheden een motorische bosmaaier. Ook heeft hij een motorische bladblazer, omdat hij vaak op grote oppervlakken werkt.

Maar in de basis gebruiken Ike en Orlando vooral elektrisch materieel. Ondanks de nadelen zijn er vooral voordelen, vinden ze. Zo is het materieel een stuk lichter geworden. “Ben je een tijdje bezig met een elektrische motorzaag, dan krijg je kramp in je armen,” noemt Ike als voorbeeld. “Met een elektrische heggenschaar kan ik heel lang doorgaan, want die weegt minder. Elektrisch materieel zorgt ook voor minder geluidsoverlast, dus dat is socialer.”

Goed organiseren

Het is wel belangrijk om voldoende geladen accu’s bij de hand te hebben. Orlando legt uit dat een bosmaaier na anderhalf uur onafgebroken gebruik één accu leegtrekt. Een bladblazer kan een half uur op één accu. Een heggenschaar kan daarentegen zes uur draaien op één accu. Orlando: “Ik heb altijd meerdere accu’s en heb op mijn route locaties waar ik ze weer kan opladen.”

Voor de toekomst hopen ze dat de accu’s lichter worden en langer meegaan. “Dat zou handiger zijn”, vindt Ike. Orlando komt met het idee voor een bosmaaier met een accu die gevoed wordt door zonnecellen op de maaier. “Je maait toch in het seizoen waarin het mooi weer is, dus dat zou kunnen werken.” Verder hebben ze geen wensen. Ike: “De machines zijn prima in gebruik.”

 

Schone lucht

Dat de elektrische machines bijdragen aan een beter milieu, vinden ze een prettige bijkomstigheid. In feite hebben ze daar direct profijt van. “Er is nauwelijks uitstoot”, vertelt Orlando. “Toen we nog werkten met een motorische heggenschaar, stond je met je neus in het uitlaatgas." “Inderdaad, ik moest daar vaak door hoesten”, vult Ike aan. “Daar heb ik nu geen last meer van.” Over de vraag of ze ooit nog terug willen naar motorisch materieel, hoeven ze niet lang na  te denken. “Nee. Het is nu beter dan hoe het was.”

 

 

Heb jij een hart voor groen?

 

Bij Donker doen we daar graag een schep bovenop door jou werk te bieden waar je écht blij van wordt. Het hele jaar door. We zijn oprecht blij als jij fluitend naar je werk gaat.

Dus heb je een hart voor groen? Stuur ons een sollicitatie!

Omhoog