Bij Donker werk je het hele jaar door - Het verhaal van Jornt Kort

Hovenier Jornt; Bij Donker werk je het hele jaar door

 

Een tuin of plantsoen waar ‘één grote chaos’ heerst mooi maken; Jornt Kort vindt het machtig werk. Sinds twee jaar werkt hij bij Donker Groen. Eerst via een uitzendbureau, maar hij wist al snel dat hij er thuishoort. Dat gevoel bleek wederzijds; sinds september 2021 is hij hier in dienst. ,,Ik ga naar mijn werk in de ochtend, als de vogels beginnen te fluiten, en ik fluit vrolijk mee.”

 

Boswachter. Dat wilde Jornt Kort worden toen hij kind was. Buiten zijn, in de natuur en zorgdragen voor die natuur. Ook tijdens zijn opleiding aan het Nordwin College zag hij zijn toekomst haarscherp voor zich: elke dag in de buitenlucht werken. Maar tijdens zijn stage leerde hij dat een boswachter veel binnen zit. In vergaderruimtes, achter een beeldscherm. Niet wat hij wilde.

 

Niet stilzitten

Hij haalde zijn opleiding en wilde gaan werken, maar vanwege de economische crisis was er geen werk in de groensector. Hij kon aan de slag in een supermarkt, op de groenteafdeling. Later mocht hij bij een andere filiaal leidinggeven op de groenteafdeling en een nieuwe vestiging mede opzetten. ,,Dat was in het begin hartstikke leuk, maar gaandeweg zat ik steeds vaker achter het bureau. In een doos zonder daglicht. Toen dacht ik: ‘Ik dwaal af’.” Dus nam hij er afscheid.

 

Werken bij Donker Groen was het eerste waar hij vervolgens aan dacht. Hij kende iemand die er werkt en er enthousiast over was. “Plus ik wist: bij Donker Groen gaat het werk het hele jaar door, waar je bij veel kleinere hoveniersbedrijven in de winter thuis zit. Stilzitten wil ik niet.”

Warm bad
Hij had al een open sollicitatie opgesteld, maar het uitzendbureau was hem voor: dat regelde dat hij er aan de slag kon. Het was een warm bad, zegt Jornt. “Het is een familiebedrijf. En dat voel je ook, al heeft het vestigingen door heel het land. De collegialiteit is groot, er is geen sprake van eilandjes en als uitzendkracht hoor je er net zo goed bij als een vaste medewerker. Mijn ouders zeiden tegen mij: je fleurt helemaal op nu je hier werkt.”

n het begin zat hij in de aanleg. Schuttingen zetten, materialen tillen. Als nieuweling wilde Jornt laten zien wat hij waard was; de spierpijn in zijn lijf nam hij voor lief. Tot op een dag pezen en spieren in zijn arm scheurden. ,,Dat was een zware klap. Ik was echt ontroostbaar.” Hij wilde niet dat zijn plek verloren zou gaan bij Donker Groen. Maar daar werd begripvol gereageerd; hij hoefde zich geen zorgen te maken. Zijn gedrevenheid was schijnbaar opgevallen. Nadat hij gerevalideerd en wel terugkeerde, kwam hij er al snel op contract.

 

Om zijn arm minder te belasten, kreeg hij een andere invulling van de functie. Hij legt tuinen aan en onderhoudt ze. “Máchtig! Dan is er dikke chaos en dan kom ik langs en wordt het weer mooi. Ik heb tien vaste adressen bij particulieren, zorginstellingen en bedrijven en soms komt daar iets bij. De ene keer ben ik samen met een collega op pad, de andere keer alleen. Ik vind het mooi dat ik nu al het vertrouwen krijg om zelf op pad te gaan.”

 

Donker Academy
Het leukste vindt hij het snoeien van bomen. ,,Overal zaagsel, de geur van hout en het feit dat je ervoor zorgt dat een boom weer jaren door kan groeien. Laatst mocht ik een eik van ruim een eeuw oud bijsnoeien. Dat je dáárvoor mag zorgen, dat hij weer goed in zijn vel zit; ik word daar heel gelukkig van. Ben ik een boomknuffelaar? Nee. Maar ik vind het wel goed om zuinig te zijn op de natuur. En op deze manier kan ik een steentje bijdragen.”

 

In de toekomst hoopt hij het te schoppen tot treeworker. Dat hij echt bomen mag beklimmen en daar het snoeiwerk kan verrichten. Maar dan wil hij eerst nog veel leren. ,,Dat is ook het mooie van Donker Groep; het heeft een eigen academie. In december ga ik voor mijn aanhangerrijbewijs, onlangs heb ik er mijn VCA-examen gehaald. Volgend jaar wil ik mijn bomen- en plantenkennis bijspijkeren. Je kunt gewoon aangeven wat je wilt leren en het kan. Ik ben een leergierige jongen en moet geprikkeld blijven, dus dat Donker Groep dit biedt, vind ik geweldig.”

 

Klik hier voor meer informatie over de Donker Academy.

 

 

Heb jij een hart voor groen?

 

Bij Donker doen we daar graag een schep bovenop door jou werk te bieden waar je écht blij van wordt. Het hele jaar door. We zijn oprecht blij als jij fluitend naar je werk gaat.

Dus heb je een hart voor groen? Stuur ons een sollicitatie!

Omhoog