Groen maakt gelukkig
We mogen elkaar en staan voor elkaar - Het verhaal van Dirk Deen

Hovenier Dirk Deen; ik ga écht met plezier naar mijn werk


Bij toeval ontdekte Dirk Deen (31) in het begin van 2020 dat het hoveniersvak hem op het lijf is geschreven. Inmiddels is hij via een Beroepsbegeleidende Leerweg in dienst bij Donker Groen. Voor het eerst in zijn leven gaat hij elke dag met plezier naar zijn werk.

Vlak voor de eerste lockdown nam Dirk Deen ontslag bij zijn toenmalige werkgever in de logistiek. Tien jaar had hij er doorgebracht, altijd knaagde de vraag: ‘Is dit het nou?’ De lockdown bracht de hele wereld tot stilstand, maar Dirk verveelde zich niet. Hij ging juist toen samenwonen met zijn vriendin in hartje Hoorn. ,,We hadden geen tuin, maar ik wilde wel iets maken zodat we toch buiten konden zitten. Ik ontdekte dat ik dat leuk vond om te doen. Daarna ben ik ook bij mijn moeder in de tuin aan de slag gegaan.”

 

Elke dag anders

Toen wist hij het zeker: hij wilde hovenier worden. Via een uitzendbureau kon hij een leerwerktraject volgen bij Donker Groen. Inmiddels is hij daar in dienst; één dag per week heeft Dirk zijn studiedag. ,,Het bevalt me hier goed. Het is een fijn bedrijf dat verschillende werkzaamheden biedt. Geen dag is hetzelfde. De ene keer realiseer je een tuin op het dak van een kantoorgebouw, de andere keer leg je tuinen aan in opdracht van een woningbouwbedrijf. Door die variatie leer je veel.”

 

Ruimte voor ontwikkeling

Leren en ontwikkelen is precies wat Dirk wil. Hij begon bij Donker Groen in het groot groenonderhoud. ,,Dat gaf mij iets te weinig uitdaging. Ik heb maar één keer hoeven aangeven dat ik liever iets anders doe en er volgde al een gesprek om te kijken wat de mogelijkheden waren. Nu werk ik als leerling opzichter/uitvoerder en doe ik wat ik echt leuk vind.” 

Dat Donker Groen de ontwikkeling van medewerkers aanmoedigt, blijkt ook op andere manieren. Toen Dirk via het uitzendbureau werkte, moest hij zelf zijn opleiding betalen. Nu betaalt Donker Groen dit voor hem. ,,Zélfs mijn leerdag op maandag.”

Volgens hem zijn er voldoende doorgroeimogelijkheden. ,,Zoals ik het ervaar kun je dingen uitproberen, onder begeleiding, en zien of het van beide kanten bevalt. Zo kun je stappen zetten. Ik wil ik de toekomst graag doorgroeien. Ik heb het hier naar mijn zin en dan wil ik alles eruit halen wat erin zit.”

Mooi team

Hij werkt veel met collega’s, een ploeg van ongeveer tien personen. Samen realiseren ze de ontwerpen die zijn gemaakt. ,,We mogen elkaar en we staan voor elkaar.” Hij heeft al verschillende mooie projecten mede mogen uitvoeren. ,,Het Arkplein in Alkmaar was echt een stenen plein. We hebben alles eruit gehaald en er een soort Japanse tuin van gemaakt. De reacties zijn erg positief. Het is leuk om iets achter te laten waar mensen blij mee zijn. En er is ook een nieuwe opdracht uit voortgevloeid; we mogen nu de waterkade in Alkmaar aanpakken.”

 

Nieuwe dingen leren, werken met leuke collega’s; Dirk zit bij Donker Groep helemaal op zijn plek. ,,Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk, dat heb ik eerder nooit gehad. Ik kan hier alles in kwijt wat ik in me heb.” Ook in ideologisch opzicht, voegt hij eraan toe. ,,Groen brengen in een grijze omgeving, zoals in de randstad, vind ik tof. Het is ook mooi dat Donker Groen echt naar het circulaire toe wil. Wat wij bijvoorbeeld aan planten weghalen wordt verwerkt tot voeding voor de bodem. We doen zo iets waar toekomstige generaties ook wat aan hebben. Om daar onderdeel van te zijn, geeft een goed gevoel.”

 

 

Heb jij een hart voor groen?

 

Bij Donker doen we daar graag een schep bovenop door jou werk te bieden waar je écht blij van wordt. Het hele jaar door. We zijn oprecht blij als jij fluitend naar je werk gaat.

Dus heb je een hart voor groen? Stuur ons een sollicitatie!

Omhoog