Charlotte van der Steen was nooit heel erg bezig met biodiversiteit. Dit veranderde toen ze eind 2021 aan de slag ging bij Donker Groep. Hoeveel planten bespoten zijn met gif, wat de gevolgen zijn van alleen kiezen voor ‘mooi’ in plaats van (ook) ‘inheems’: dit soort feiten openden haar ogen. Ze wil nu bijdragen aan bewustwording. “Hoe meer je weet, hoe meer je begrijpt.”
Almere is een grote stad die alsmaar groeit. Als inwoner ziet Charlotte steeds meer afval op straat. Een doorn in het oog, dus deed ze de afgelopen jaren regelmatig mee aan opruimacties. Maar haar drive om bij te dragen aan een duurzame wereld werd pas echt aangezwengeld toen ze aan de slag ging bij Donker Groen. De aanleiding was niet leuk - door corona raakte ze haar baan in de horeca kwijt - het gevolg was echter een schot in de roos. “Ik werd ingezet voor de aanleg en het onderhoud van Floriade. Dit kwam toen al vaak negatief in het nieuws, dus ik was extra gedreven om er iets moois van te maken.”
Neus op de feiten
Ze ging aan de slag als uitzendkracht en is inmiddels in vaste dienst bij Donker als hovenier. Dat ze de smaak te pakken heeft, blijkt uit het feit dat ze alles over haar nieuwe beroep wil leren. Ze zit inmiddels in het tweede jaar van de opleiding hovenier. “Ik leer van alles over bijvoorbeeld planten, schuttingen zetten, grondsamenstellingen, composteren en straatwerk. Ondanks mijn achternaam spreekt dat laatste me het minst aan. Hoe minder tegels, hoe beter.”
Dit laatste inzicht heeft ze gekregen door haar inzet bij Floriade. Dat werk opende haar ogen. “Ik ben toen echt met mijn neus op de feiten gedrukt. Je kunt gewoon zíen hoeveel insecten er op een inheemse boom zitten en hoe weinig op een boom uit het buitenland. Niet dat ik vind dat je dan alleen maar inheemse bomen moet planten; het gaat om een goede, gebalanceerde mix.”
Schrikbarende statistieken
Haar mond viel open toen ze leerde hoeveel planten die ze plantte, zijn bespoten met gif. “Dan koop je een plant die in principe goed is voor insecten, maar zit er allemaal gif op waardoor insecten die ervan eten dood neervallen. Ik vind het echt goed dat Donker vooral probeert samen te werken met biologische telers die inheemse planten telen en geen gif gebruiken. Het aanbod is alleen nog niet heel groot.”
Ook is ze door haar werk bij Donker anders gaan kijken naar keurige, strakke tuinen met zwarte grond. “Schoon, netjes en recht is de norm, maar dat draagt niet veel bij aan biodiversiteit.” Schrikbarend vindt ze de statistieken met betrekking tot de biodiversiteit in Nederland. “Een daling van 65 procent sinds 1980. Ik zie het ook in Almere. Doordat de stad steeds bijbouwt, is er steeds minder plek voor de natuur.” Dat meer ‘grijs’ niet perse minder ‘groen’ hoeft te betekenen, heeft ze geleerd tijdens een dak- en gevelgroencursus, die ze begin 2023 met succes heeft afgerond. “Dak- en gevelgroen zijn in mijn ogen voorbeelden van grote kansen om steden te vergroenen. Ik denk echt dat dit de toekomst is.”
Bewustzijn creëren
Het moge duidelijk zijn: bijdragen aan duurzaamheid en biodiversiteit is niet slechts ‘part of the job’ voor Charlotte. Het is haar persoonlijke missie geworden. “Mijn leven is vergroend door mijn werk bij Donker.” In haar directe omgeving probeert ze mensen te enthousiasmeren om anders met de natuur om te gaan. ,,Met twee buurvrouwen en een buurman heb ik boomspiegels geadopteerd. Hierin hebben we met toestemming planten van Floriade geplaatst. Verschillende soorten, waardoor verschillende insecten en dieren erop afkomen.” Sociale media bieden haar een podium om inkijkjes in haar hovenierswerk bij Donker te geven, maar ook om kennis te delen op het gebied van duurzaamheid en biodiversiteit. Regelmatig plaatst ze in dit kader een quiz op haar pagina’s. ,,Want hoe meer je weet, hoe meer je begrijpt en misschien anders met de natuur omgaat. Dat is voor mij duurzaam denken: bewustzijn creëren in mijn omgeving.”
Bij Donker doen we daar graag een schep bovenop door jou werk te bieden waar je écht blij van wordt. Het hele jaar door. We zijn oprecht blij als jij fluitend naar je werk gaat.
Dus heb je een hart voor groen? Stuur ons een sollicitatie!