Voor hoveniers die honderd procent gaan voor biodiversiteit is het terrein van Wageningen University & Research (WUR) een ware speeltuin. Zo ervaart Donker Groen-voorman Michiel Peters het ook. De nieuwste inzichten op het gebied van biodiversiteit worden daar getest en leiden tot nieuwe werkwijzen.
Ooit was het terrein rondom de WUR-gebouwen zoals zoveel terreinen: strak, netjes en weinig gevarieerd. Vijftien jaar geleden ging het roer om en sindsdien wordt ingezet op een duurzame, biologische werkwijze. Hiervoor werken professoren en onderzoekers van de WUR samen met de uitvoerders van Donker Groen. “Twee keer per jaar gaan we om tafel voor het beheerplan en bepalen we wat we gaan doen en hoe”, vertelt Michiel Peters. “Het uitgangspunt is om het terrein van de toekomst te realiseren: glooiend en met een diversiteit aan planten wat allerlei soorten insecten en dieren aantrekt.”
Sinusmaaien
Om afwisseling te creëren, variëren planten in grootte en zijn ze aanlokkelijk voor verschillende insecten en vogels. De afgelopen jaren wordt uitsluitend gekozen voor inheemse en onbespoten beplanting. Bepaalde planten die er al groeiden, zoals bramen, kregen eerder vrij spel. Inmiddels worden die zo bijgehouden dat ze planten die goed zijn voor biodiversiteit niet meer verstikken.
De kruidenrijke bloemenweides op het terrein worden zorgvuldig gemaaid. “We hebben gekozen voor sinusmaaien, waarbij je in slingerende paden en in fases maait en dus altijd een deel blijft staan. We kijken hoe hierdoor de vegetatie zich ontwikkelt. Dit wordt gemonitord en vervolgens sturen we indien nodig bij.” Maai- en snoeiafval wordt op de oefenterreinen van de WUR gecomposteerd. “We verwerken bijna alles intern.”
Kostbaar maatwerk
De uitvoerders van Donker Groen werken nauw samen met de terreinbeheerders en zoeken gezamenlijk naar de beste oplossingen. Zo was eerder de wens om overal takkenrillen te realiseren, waar bijvoorbeeld dieren kunnen schuilen. “Bij gebouwen leidde dit tot veel ongedierte, dus daar doen we dat niet meer. En momenteel denken we na over hoe we met de mol omgaan. Hij richt schade aan, maar is dat erg? Welke schade willen we voorkomen en met welke schade kunnen we leven?”
De samenwerking tussen onderzoekers en professoren van de WUR en de uitvoerders van Donker Groen blijkt een gouden combinatie. Michiel: “Zij komen met onderzoeksresultaten, wij komen met praktische oplossingen. Soms zijn dingen onhaalbaar in verband met het bestek, maar veel kan wel.” En dat maakt het werk op het terrein van WUR uitzonderlijk. Het beheer is van regulier maaiwerk naar intensief maatwerk gegaan, wat gepaard gaat met een hoger kostenplaatje. “Het is uniek dat WUR hier budget voor vrij maakt.”
Broedplaats
Het mes snijdt voor de universiteit aan twee kanten. Een zo biodivers mogelijk terrein levert de wereld aan data op voor onderzoekers, oftewel nieuwe kennis. En de groenwerkzaamheden leiden duidelijk tot een meer biodivers geheel, blijkt uit de vele insecten, vogels en dieren die er vertoeven. Zelfs een zeldzame vlinder is al gespot. Michiel: “Wat voor ons leuk is: de ontwikkelingen volgen elkaar constant op. Wat we nu doen, doen we over een paar jaar misschien weer anders. Alles wat we doen wordt gemonitord en waar mogelijk verbeterd. Dit is een broedplaats voor nieuwe technieken. Het is mooi om aan dit project te werken en de opgedane kennis verder uit te dragen binnen Donker landelijk.”
Bij Donker doen we daar graag een schep bovenop door jou werk te bieden waar je écht blij van wordt. Het hele jaar door. We zijn oprecht blij als jij fluitend naar je werk gaat.
Dus heb je een hart voor groen? Stuur ons een sollicitatie!